04
Вересня

Фаворити – крок уперед!

Огляд першого туру Вищої ліги чемпіонату Волині з футболу.

Протягом останнього тижня волинський футбол жив гарячим періодом підготовки команд до нового сезону. Гарячим він вийшов настільки, що до останнього дня не було на сто відсотків зрозуміло, скільки команд гратиме у елітному дивізіоні обласної першості. Зійшлися на тринадцяти командах, у перший футбольний уік-енд Волині потішив шістьома цікавими протистояннями…

З тих команд, які перед сезоном можна вважати борцями за найвищі місця, тур пропускали лише чинні володарі Кубка Волині з ФЦ «Ковель-Волинь». Команда з міста залізничників у першому турі якраз виявилася «тринадцятим зайвим», а вже у наступних турах забуде, що таке «відпочивати» від чемпіонату. А от чинні чемпіони області з «ЛСТМ», які нещодавно обіграли лучан в матчі за Суперкубок Волині, у виїзному матчі змагалися з незручним «Стиром». Щоправда, незручною команда з Маневиччини змогла бути для «будівельників» лише один тайм, наприкінці якого Володимир Коваль зрівняв рахунок у грі (за декілька хвилин до того Андрій Кодлубай забив перший гол у матчі). Проте другий тайм став справжнім «бенефісом» луцької команди: атакувальна «плеяда» «ЛСТМ» у складі Ігора Махнюка, Андрія Пушкарчука, Тараса Кабанова та інших партнерів по команді не залишила ніяких шансів амбітному супернику і тепер у гарному настрої готуватиметься до Кубка України серед аматорів.

В ногу з конкурентами на день раніше ступив і НФК «Боратин» – так тепер називатиметься більш звична для любителів футболу «Ласка». У матчі проти такого ж самого перейменованого суперника – «Фенікса» (колишньої «Вікторії») – підопічні Олександра Антонюка фактично вирішили долю матчу ще у першому таймі. На голи Дмитра Бурковського, Миколи Казьмирука та Романа Степанова господарі поля відповіли лише одним у виконанні Віталія Тележинського. У другому таймі боратинські гості розвинули перевагу та довели рахунок до розгрому – 2:7.

Дуже цікаво було спостерігати за відносним новачком чемпіонату «Волині» – луцьким колективом з «Вотрансу». Ця команда з ходу може вклинитися у боротьбу за найвищі місця першості, адже під час активного літа зібрала під своїм крилом досить потужний склад. Так, у дебютному матчі проти «Агропродукта» серйозну заявку на перемогу підопічні Романа Максимюка зробили ще в першому таймі, коли забивали екс-гравець «Волині» Євген Котюн, уже екс-лідер «Ласки» Олександр Назарчук, а також екс-лідер нововолинського «Шахтаря» Юрій Кошелинський. Після перерви «вотрансівці» (які, до слова, також цього сезону гратимуть у Кубку України серед аматорів) суттєво збільшили перевагу над суперниками, дозволивши їм лише провести «гол престижу» на останніх хвилинах. Сам матч завершився переконливим успіхом «Вотрансу» – 6:1.

Під прицільним поглядом керманича «Волині» U-19 Альберта Шахова грали футболісти «ДЮСШ-ВІК». Протягом довгого часу їх суперники з копачівського «Торпедо» добряче впиралися, аж доки в середині першого тайму не відзначився Микола Кухаревич. Не вистачило гостей на другу половину другого тайму – ще два пропущені голи перекреслили їх надії на очки у тому матчі – 3:0 на користь екс-володарів Кубка Волині.

Цікавий матч відбувався у Ківерцях, де до «Колоса» приїхав у гості ще один новачок чемпіонату – ФК «Рожище». Ба більше, підопічні Володимира Лукашука виглядали навіть краще за суперників, однак у дебютному поєдинку з численних атак забити так і не змогли. Натомість пропустили у власні ворота – гол Дмитра Гаврука на 19-й хвилині матчу так і залишився єдиним у грі та переможним для «зелено-білих». Один гол вирішив підсумок і іншого поєдинку туру – півфіналісти останнього Кубка Волині з нововолинського «Шахтаря» за декілька хвилин до фінального свистка таки «розпечатали» іваничівський НФК «Колос» зусиллями Тараса Пучковського.

Шість матчів та жодної нічиєї – перший тур потішив безкомпромісністю та дозволив створити перші уявлення про учасників цьогорічного чемпіонату Волині з футболу. Уже наступного тижня до боротьби підключаться команди Першої ліги, а тому волинського футболу стане ще більше.

Чемпіонат Волині. Вища ліга, 1 тур

1 вересня (субота)

Фенікс (Луцьк) – НФК Боратин 2:7 (Віталій Тележинський, 43, Андрій Бойко, 68 – Дмитро Бурковський, 25, 57, Микола Казьмирук, 34, Роман Степанов, 38, 75, 85, Сергій Ясінський, 83)

ДЮСШ-ВІК (Володимир-Волинський) – Торпедо (Копачівка) 3:0 (Микола Кухаревич, 21, Максим Попов, 68, пен., Віктор Михальчук, 85)

Колос (Ківерці) – ФК Рожище 1:0 (Дмитро Гаврук, 19)

2 вересня (неділя)

НФК Колос (Іваничі) – Шахтар (Нововолинськ) 0:1 (Тарас Пучковський, 84)

Стир (Старий Чорторийськ) – ЛСТМ (Луцьк) 1:7 (Володимир Коваль, 45+2 – Андрій Кодлубай, 41, Ігор Махнюк, 48, Андрій Пушкарчук, 63, Тарас Кабанов, 75, 80, Михайло Зайчук, 89, Віктор Сущ, 90+2)

Вотранс (Луцьк) – Агропродукт (Горохів) 6:1 (Євген Котюн, 8, Олександр Назарчук, 23, пен., Юрій Кошелинський, 26, 61, Андрій Химчук, 53, Павло Рибковський, 86 – Михайло Жук, 90+1)